SU SONDAJI NASIL YAPILIR?
Ocak 9, 2023

Çamurlu Kuyu Suyu Nasıl Temizlenir

Çamurlu kuyu suyu nasıl temizlenir, Su kuyularında en çok karşılaşılan sorunlardan biri de çamurlu su akıntısıdır. Su kuyuları ilk açıldıkları anda berrak bir şekilde su çıkar. Doğal filtreleme sisteminden geçen yağmur ve kar suları su kuyuları aracılığı ile hem berrak hem de hijyenik bir şekilde akar. Yer altı su kaynaklarında biriken sular temiz olmaları ile ön plana çıkar. Bu temiz suya rağmen zamanla su çamur, kil ve tortu ile birlikte akarak bulanıklaşır. Bu bulanıklaşmanın kaynağı su kuyusunun dibinde yer atar. Birçok su kuyusu sahibi çamurlu kuyu suyu nasıl temizlenir diye merak eder.

 

Çamurlu kuyu suyunu temizlemek için açılan kuyunun çeşidine göre yöntem uygulanmalıdır. Derin olarak açılan sondaj kuyularında çamurlu su temizleme işleminde çamurlu sondaj yöntemi uygulanır. Bu yöntemde ilk olarak filtreli pvc sondaj borusu su kuyusunun dibine çakılır. Kuyu içerisinde bulunan kil ve çamur tarzı tortular bu filtrelemeye takılarak suyun çamurlu akmasını engeller. Uygulanan bu filtreleme sistemine rağmen bazen çamurlu su akmaya devam eder. Bunun neden ise kullanılan filtreleme ölçeğinin gözeneklerinin büyük olmasıdır. Kimi kuyu diplerinde bulunan toprakta çok ince taneli killer bulunur. Bu killer de filtrelerden geçerek suyun bulanıklaşmasını ve çamurlu akmasını sağlar. Bu durumda kullanılacak filtrelemenin ölçeği değiştirilmelidir. Bu sayede en küçük yapıdaki çamur parçacıkları dahi su filtresinden geçemez ve su berrak bir şekilde akmaya devam eder. Sondaj kuyularında çamurlu su sorunu ile mümkün olduğunca karşılaşmak istemiyorsanız eğer, su kuyunsun periyodik bakımı ile kuyu temizleme işlemlerini zamanında yaptırın. Zamanında yapılan kuyu temizleme işlemleri ile su yolları açılır, kuyu dibinde biriken çamur ve tortular da temizlenir, bu sayede su kuyusundan uzun süre boyunca berrak bir su akmaya devam eder.

Artezyen su kuyularında çamur temizleme işlemi ile kısa süre içerisinde çamurlu su sorunu çözülür. İlk olarak artezyen su kuyularının kendi doğal basınçları ile yer yüzeyine çıktığını belirtelim. Genel olarak sert ve kayalık tabakaların altından çıkan artezyen sularında da çamur görülebilir. Bunun en önemli sebebi, artezyen suyun sert ve kayalık zemin altında bulunan toprak parçalarını da basınçla beraber yukarı taşıması gösterilir. Bu sorun genel olarak yılın belli dönemlerinde gözlemlenir. Özellikle yoğun yağışın olduğu kış ve bahar kış aylarında artezyen kuyularda belli oranda çamurlu su gözlemlenmesi doğal bir durumdur. Bu çamurlu su sorunu geçici bir süre devam edebilir. Bu durumda basit bir filtreleme uygulanarak çamurlu su sorunu çözülür.

İkinci olarak artezyen su kuyularında kimi zaman su miktarının hızlı ve daha fazla bir şekilde yüzeye çıkmasını sağlamak amacıyla emiş gücü yüksek sondaj pompaları kullanılır. Sondaj pompalarının emiş güçleri yüksek oldukları için su ile birlikte sert ve kayalık zeminlerin altında yer alan toprak parçalarının da yüzeye doğru emilmesine neden olur. Bu durumda çamurlu su sorunu ortaya çıkar. Sondaj pompalarının oluşturabileceği bu tür çamurlu su sorunlarının çözümü daha basittir. Kullanılan enjeksiyon kuyu temizliği yöntemi ile artezyen su kuyularında yer alan çamurlu su düşük basınçlı kompresörler aracılığı ile bir günde temizlenebilir.

 

Keson kuyular daha geniş zeminli oldukları için bir su birikintisi oluşur. Bu kuyularda zamanla çamur, kirli tortu ve çakıl tarzı birikintiler meydana gelir. Keson kuyular geniş olmalarına rağmen sığ yapıdadır. Su kuyuları arasında belki de en çok çamurlu su sorunu ile karşılaşılan kuyuların başında keson su kuyuları gelir. Keson kuyularda oluşan çamurlu su sorununun en büyük neden ise kuyu dibine beton döşemenin yapılmamasıdır. Kuyu dibi beton olmadığı için biriken su toprağın yağısını yumuşatır ve zamanla çamur birikintisi oluşumuna neden olur. Keson kuyular genel olarak damla sulama tarzı alanlarda kullanıldığı için çamur bu sulama kanallarının tıkanmasına neden olur. Keson kuyular ilk açıldığı anda kuyu dibine beton dökülmesi çamurlu su sorununu büyük oranda çözer. Eğer keson kuyu açıldıktan sonra kuyu dibine beton atılmamış ise çamurlu su sorununa çözüm olarak filtreleme sistemleri kullanılır. Keson kuyularda yer alan su basma hattına takılacak olan bu filtreleme sistemleri ile sudaki çamur oranı ciddi oranda düşürülür. Ayrıca yıllık periyodik bakımı ve temizleme işlemi yapılan keson kuyularda çok fazla çamurlu su sorunu görülmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir